Tineke's Blog

Subscribe to feed Tineke's Blog
Suikervrije recepten, tips & weetjes, leuke adresjes... kortom alles wat van ver of dichtbij met koken te maken heeft!Tineke Vanhovehttp://www.blogger.com/profile/05838360267260870147noreply@blogger.comBlogger416125

URL: http://tinekescucina.blogspot.com/

Bijgewerkt: 1 uur 17 min geleden

Cadeautips voor grote en kleine foodies

Half december, het kerstshoppen draait op volle toeren. Hoog tijd dus om ook onze tips voor eindejaar met jullie te delen.

We beginnen met de kleinsten onder ons. Zoek je nog een leuk cadeautje voor kinderen? Kijk dan eens bij Eskimo/Dodo voor een leuke pyjama. Ik zag deze grappige spiegeleitjes- of donut-pyjama's tijdens de persdagen in Antwerpen en was er helemaal verliefd erop :)
Prijs: 20 à 40 €


Ook in de speelgoedwinkel kan je terecht. Wat dacht je van deze leuke Weber mini-bbq? De kleine koks kunnen er meteen mee aan de slag, net zoals mama of papa. De speelgoedcollectie van Weber bestaat uit speelgoed BBQ's (Smokey Joe en Kettle), etenswaren en zelfs een grillaccessoireset.
Prijs: 15 à 35 €

Foto Charis Boel voor @lara.by.lara
Voor volwassen foodies trokken deze 'smakelijke' sokken onze aandacht. Happy Socks is gekend voor zijn ietwat gekke sokken, en deze geschenkset met vruchten en fruit pas prima in het rijtje.
Prijs: 29,95 €


Voor de keuken en eetkamer vinden we uiteraard altijd nog wel wat inspiratie. Dit jaar trok het retro gamma van Russel Hobbs onze aandacht. Een retro waterkoker, een beschrijfbare slow cooker, een leuke koffiezet. Noem maar op, je kan zeker wel wat vinden.
 Prijs: 30 à 80 €


En afsluiten doen we met een leuk ogende en lekkere fles bubbels van Lidl. De fles Faubourg 21 Brut Prestige Rosé kost amper 9,99 € maar is toch wel de moeite. De fles oogt mooi en is leuk om cadeaut te geven, en de schuimwijn is fris en aangenaam.



Winter in Antwerpen

Afgelopen weekend werd in Antwerpen het startschot gegeven van "Winter in Antwerpen". De kerstmarkt werd feestelijk geopend en doorheen de stad kan je genieten van allerlei attracties. Wij trokken een weekendje op pad en genoten volop van de kerstsfeer, lekkere cocktails en een schitterend diner.

Nog tot 7 januari kan je een bezoekje brengen aan de kerstmarkt, schaatsen op de Groenplaats, in het reuzenrad de stad overschouwen, enz. Ideaal te koppelen aan je kerstshopping of soldentocht ;-)

Wij kozen ervoor om over de kerstmarkt te slenteren, en de dochter wou uiteraard ook een "attractie" doen. Dat werd dan uiteindelijk het reuzenrad.


Na de kerstmarkt werd het even tijd voor wat rust, en daarvoor konden we terecht in onze schitterende suite bij The Glorious.

The Glorious is een uitnodigende culinaire pleisterplaats op het Antwerpse Zuid. Je kan er niet alleen terecht voor een schitterend diner, maar ze beschikken ook over enkele gastenkamers.

De derde verdieping is volledig gereserveerd voor één luxe suite van maar liefst negentig vierkante meter.  Met afzonderlijke zithoek, extra grote douche en twee televisieschermen biedt de luxueuze Bompa’s Glory suite net dat ietsje extra’s. Deze suite kan ook makkelijk vier mensen in alle comfort herbergen.

We genoten met volle teugen. De luxe van de kamer, gecombineerd met de rust en de fijne ervaringen maakten er een heerlijk weekendje van.
(Oh ja: en een super pluspunt - in de kamer kan je onbeperkt zelf je Nespresso maken! #coffeeaddict)


Helemaal weer uitgerust konden we straat oversteken om te gaan aperitieven. We werden verwacht in cocktailbar Bar Burbure van Jurgen Lijcops. De wederhelft leefde zich helemaal uit (en een uitgebreid verslag hierover kan je vinden op Double Strainger), ikzelf koos voor friszure cocktails. Weet je niet wat kiezen, twijfel je of je bepaalde ingrediënten wel zal lusten of verdragen? Geef dan zeker even je twijfels aan Jurgen door, hij zorgt vast voor een passend alternatief! Mijn favoriet? De Hemingway Neo Daiquiri met een lichte rum, roze pompelmoes en hinten van Yuzu. Je proeft de cocktail met enkele kersen die deze zomer opgelegd werden, een verrassende combinatie maar gewoonweg heerlijk!



Na het uitgebreide aperitief trokken we naar The Glorious. Gastvrouw Elly Vandeweyer ontvangt je samen met haar team in een schitterend decor, waar je chic smaakvol en toch laagdrempelig kan genieten van een heerlijk menu. Topchef Johan Van Raes kiest voor leuke, verfijnde en herkenbare gerechten van topkwaliteit.

We kozen voor het vijfgangenmenu (enkel de hoofdschotel voor de dochter) en konden genieten van een tot in de puntjes verzorgde en gebalanceerde maaltijd. Meer dan voldoende, maar o zo lekker.

Marbre van ganzenlever en Chianina rund, gelei en compote van peren in sangria
Gepocheerde zeetong, coquille St Jacques "Dieppe", Belon oester en savooikool
Kortgebakken Ijslandse langoustine, helder krachtbouillon van bosduif en sushi van groentjes, daikon
Filet van inlands hertenkalf, mousseline van butternut, poivradesaus met wilde tijm
Kaasbord

De dochter is dagen later nog steeds onder de indruk van "dat vleesje", voor mezelf was de topgang de langoustine in heldere bouillon van bosduif. Licht en toch zo vol van smaken. 
Gelukkig moesten we nadien maar gewoon de trap op, en konden we neerploffen in onze bedjes voor een welverdiende nachtrust.
De zondag werd wat korter gehouden, aangezien de eerste sneeuw op de proppen kwam. Veiligheidshalve kozen we toch maar voor een ritje terug naar huis en werd het weekend thuis afgerond met een wandeling in de eerste sneeuw.
We kunnen alleszins terugblikken op een super weekendje. Perfecte cocktails, lekker eten en dat alles in een gezellige kerstsfeer... wat wil een mens nog meer?



Gevulde varkenshaas met appel, walnoten en veenbessen

Niets leuker om een hoofgerecht op je feesttafel te zetten, waar je op het moment zelf niet veel werk aan hebt. Deze varkenshaas kan je vooraf opvullen en hoef je alleen nog af te bakken in de oven. Ideaal!

De zoetere appel en veenbessen smaken prima in combinatie met walnoten en varkenshaas.



Ingrediënten

  • 1 varkenshaas
  • 1/2 kop broodkruim (of paneermeel)
  • 1/2 kop groentebouillon
  • 1 kop appel, in stukjes
  • 1/3 kop gedroogde veenbessen
  • 1/3 kop walnoten
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 tl verse rozemarijn
  • 1 el Purevia agave & stevia

Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten (behalve het varkenshaasje) tot een geheel voor de vulling. Kruid flink af met peper en zout.
Het varkenshaasje moet je opensnijden om nadien te vullen en op te rollen. In onderstaand filmpje krijg je mooi te zien hoe je dit best doet.

Vul vervolgens het varkenshaasje met de vulling, rol op en bind vast met keukentouw.
Je kan het vlees nu prima afdekken en in de koelkast bewaren tot je het moet afbakken.
Verwarm de oven voor op 230°C. Bak 15 minuten op hoge temperatuur. Laat de temperatuur dalen tot 180°C en bak nog 30 minuten verder.
Haal uit de oven en laat het vlees rusten.
Je kan intussen met de aanbaksel uiteraard een eenvoudige saus bereiden om bij het vlees te serveren.

Feestelijk soepje van gele tomaat en knolselder

December! De feestmaand bij uitstek is er weer. Ik ben alweer dolenthousiast aan het versieren gegaan, en ook op de blog maken we er een feestelijke periode van. Vandaag starten we met een eenvoudig voorafje.

Het kan vaak een heel gedoe zijn om je Kerst- of eindejaarsmenu volledig afgewerkt te krijgen. Een eenvoudig vooraf te maken aperitiefhapje is dan een pluspunt. Voor dit glaasje koos ik een soepje met knolselder en de gele kerstomaten van Elvea.


Elvea kwam al enkele jaren geleden met de 'Selezione del maestro' op de markt, een luxegamma van drie tomatenproducten van topkwaliteit. De gele gepelde datterini tomaten smaken prima in deze soep.

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 1/3 paprika (geel of oranje)
  • 1 kopje knolselderstukjes
  • 1 bokaal gele gepelde datterini tomaten (Elvea)
  • 500 ml kippenbouillon
  • een mespuntje piment d'espelette
  • peper en zout
  • Om te serveren: bladpeterselie en parmaham

Bereidingswijze
Snij de groenten in stukjes. Fruit de ui in wat olie in een kookpot. Voeg de paprika en knolselder toe en fruit nog een paar minuten verder. Doe er de tomaten en bouillon bij, breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje verder garen gedurende 20 minuten.
Mix de soep fijn, kruid met peper, zout en piment d'espelette.
Snipper de parmaham en peterselie fijn. Serveer de soep in glaasjes en werk deze af met enkele snippers ham en peterselie.
Smakelijk!

Altermezzo - een jonge ster aan de Limburgse hemel

De afgelopen weken werden zowel de Gault&Millau als Michelin voor 2018 voorgesteld. Wij tekenden present op beide voorstellingen.

Wij kijken uiteraard elk jaar uit naar de 'nieuwe' sterren, de plusjes en de minnetjes, maar ook enkele randcategorieën zoals de Beste Jonge Chef wekken steeds onze interesse. En dit jaar kwam hier toch wel een unicum naar voren: de Beste Jonge Chef werd in beide restaurantgidsen Jo Grootaers van restaurant Altermezzo in Tongeren én op de koop toe kreeg hij zijn eerste ster!


Reden genoeg om richting Tongeren te trekken voor een lunch... En laat ik nu net nog een cadeaubon liggen hebben die ik kreeg van de collega-foodbloggers tijdens onze Komen Eten-tour (dankjewel dames!)!

Maar eerst nog even terugblikken naar de restaurantbijbels voor 2018...

Gault & Millau
Peter Goossens van Hof van Cleve werd gelauwerd voor zijn 15 maal op rij 19,5/20. Hij is de enige chef die deze score 15 jaar behaald heeft.  Christophe Hardiquest van Bon-Bon bevestigt voor de derde maal op rij deze score buiten categorie.

Andere hoge scores zijn de 17,5 van Chambre Séparée van Kobe Desramaults en dezelfde score voor D’Eugénie à Émilie, Nuance en het Chalet de la Forêt. Bij de nieuwkomers op 17/20 noteren we de Zet’Joe van Geert Van Hecke en Dany Hoorseele met zijn gelijknamige restaurant.

Bij Jonge Chefs van het Jaar vallen Jo Grootaers (Altermezzo - Tongeren) voor Vlaanderen, Ludovic Vanackere (Atelier de Bossimé – Loyers) voor Wallonië en Kenzo Nakata (Gramm – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen.


Michelin
We blijven steken op twee driesterrenrestaurants (Hof van Cleve en Hertog Jan), maar bij de tweesterren wel enkele nieuwkomers: Vrijmoed, Boury en het Limburgse La Source (Lanaken).

Heel wat nieuwkomers ook die hun eerste ster kregen: soms zeer jonge chefs, soms "oude rotten" in een nieuw jasje zoals Geert Van Hecke en Luc Bellings.
Opvallend vond ik toch wel dat er meer variatie komt in de sterrenrestaurants, het hoeft niet meer zo klassiek, zo Frans te zijn. Zo kregen bijvoorbeeld ook 'vleestempels' The Butcher's Son en Carcasse (Dierendonck) hun eerste ster.
  • Brussel : L’Ecailler du Palais Royal
  • Vlaanderen : The Butcher’s Son, Dôme, Zet’Joe by Geert Van Hecke, Chambre Séparée, OAK, De Vork van Luc Bellings, M-Bistro, Carcasse, Goffin, Brasserie Julie en Altermezzo.
  • Wallonië : Bistro Racine
  • G.D. Luxembourg : Fani

Altermezzo

En dan kijken we toch in de richting van Tongeren. De Limburgse stad heeft naast zijn restanten uit het Romeinse tijdperk, het Gallo-Romeins museum en standbeeld van Ambiorix nu maar liefst drie sterrenrestaurants in de aanbieding. Zeker een uitstapje waard dus! Je kan al enkele jaren gaan dineren bij Magis en De Mijlpaal, en daar komt nu Altermezzo als derde sterrenrestaurant bij.

Chef Jo Grootaers (26 jaar) werd bij Gault & Millau “Beste Jonge Chef van Vlaanderen” met een stevige 15,5/20 en kreeg zijn eerste Michelin-ster én opnieuw een Award “Best Young Chef Belux 2018”.

In de vroegere gemeenteschool van Riksingen kan je terecht voor "topgastronomie in een ongedwongen sfeer". Een prachtig pand en een mooie, frisse inrichting zetten meteen de toon.


We kozen voor het viergangen Altermezzo menu (60€), met een kaasbordje ter vervanging van het dessert (+8€), aangepaste wijnen voor de wederhelft (+30€) en als extra optie een lepeltje kaviaar bij de eerste gang (+9€).

Ik gaf bij de reservering op dat ik geen suikers mag, en daar werd zeker ook rekening mee gehouden. Er werd een alternatief dessert van rode vruchten voorgesteld en toen ik toch voor de kazen koos, werd de gesuikerde compote ook vervangen. Prima dus!

Wagyu Tartaar
Radijs, gerookte paling, miso mosterd
lepeltje Imperial Heritage Caviar
Ravioli Aardpeer, eidooier, wilde paddenstoelen.
Wilde Fazant
Ganzenlever, pastinaak.


Kaasbordje
De gerechten waren tot in de puntjes verzorgd en zeker voldoende. Verrassend vond ik zelf de eierdooierbereiding bij de open ravioli. Een heerlijke ervaring...


Als kaasliefhebber koos ik (uiteraard) voor het kaasbordje als dessert. Dit bleek een geslaagde selectie van kazen op basis van rauwe melk. De Mothias Sur Feuille (zachte geitenkaas) was niet helemaal mijn ding, maar de Abondance Première en Shropshire zal ik zeker zelf nog eens in huis halen. De Luikse Troufleur proefde ik nooit eerder en was een aangename verrassing.


Een fijne middag - die zo lang uitliep dat we nog maar net op tijd waren om de dochter op te halen op de Chiro - en zeker voor herhaling vatbaar!

Speculaaswafeltjes zonder suiker

Het is bijna zover: Sinterklaas! De dochter des huizes wordt er helemaal gek van, en zelf vind ik het eigenlijk best ook wel leuk. De Sint komt namelijk ook af en toe wel eens iets in mijn schoentje leggen en dat maakt het al helemaal spannend ;-)

En intussen snoepen we van de zelfgemaakte speculaas, of pepernootjes, of deze speculaaswafeltjes. Super makkelijk te maken en ideaal om in de sfeer te komen!


Ingrediënten
  • 120 g Tagatesse
  • 250 g bloem
  • 1 el speculaaskruiden
  • 200g gesmolten boter (Solo)
  • 3 eieren
  • 1/2 pakje bakpoeder
  • 50 ml halfvolle melk

Bereidingswijze

Smelt de boter op een zacht vuurtje. Meng met de bloem.

Voeg dan het bakpoeder, de speculaaskruiden en de tagatesse bij. Klop de eieren los met de melk en voeg ook deze bij het deeg.

Laat het deeg een half uurtje opstijven.

Om je wafels te bakken: heb je een wafelijzer met een tefallaag, dan hoef je niet te veel olie of vetstof op het ijzer te doen. Heb je een ouderwets wafelijzer, zorg er dan zeker voor dat het ijzer telkens opnieuw weer goed ingevet is. Anders blijven je wafels gegarandeerd plakken.

De wafels zijn zeker enkele dagen houdbaar in een afgesloten doos.

Pure keuken bij Delhaize

Enkele weken geleden was ik uitgenodigd om de voorstelling van een nieuwe reeks kant-en-klare maaltijden bij te wonen van Delhaize. Normaal gezien niet mijn ding, maar hier was ik toch wel verrast door het aanbod. Delhaize heeft namelijk met Pascale Naessens een gamma uitgebracht van enkele bereide maaltijden helemaal in de stijl van haar de recepten die in haar "Puur" kookboeken voorkomen.


Al bijna 20 jaar doet Delhaize geregeld een beroep op de talenten van hedendaagse chef-koks en experts. Momenteel zijn er 9 chefs die actief meewerken aan de realisatie van schotels, onder hen Yves Mattagne, Sergio Herman en Peter Goossens. En nu dus ook Pascale Naessens. Het ‘Pure’ assortiment bestaat een gevarieerde keuze aan eenvoudige, pure gerechten, waarvan twee op basis van vlees (één met kip en één met zuiver varkensgehakt) en twee vegetarische opties.

Ook aan de duurzaamheid werd gedacht. De schalen waarin de maaltijden verpakt zijn, bestaan voor 50% uit recycleerbaar materiaal.

Mijn favoriet was de prei, witte kool, spinazie met feta-kurkumasaus en cashewnoten (foto linksonder). Een vegetarische maaltijd op basis van spinazie, witte kool, prei met een sausje van kurkuma, feta en tomaat. Afgewerkt met fetablokjes en cashewnoten. Lekkere smaken en een mooie combinatie.


Nog in het gamma zijn kip met bloemkoolrijst, sobanoedels met groenten en een sojavinaigrette of courgettespaghetti met ragout.

Heb je echt geen tijd om zelf wat op tafel te zetten, kan dit een mooi alternatief zijn!

Verkrijgbaar bij Delhaize
Prijs 5,99 €/maaltijd

Thaise pompoensoep

Pompoensoep is een must tijdens de herfst. We maken elk jaar enkele liters pompoensoep gedurende het seizoen. Makkelijk, snel klaar en lekker. Maar soms wil je toch wel wat afwisseling en is de klassieke soep niet meer genoeg. Af en toe variëren met deze Thaise pompoensoep mag dan wel. Heerlijke warme smaken van pompoen afgewisseld met wat kokosmelk. Heerlijk!


Ingrediënten

  • 500 gram pompoen (in stukjes)
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 2 el rode currypasta
  • 1 brikje kokosmelk (200 ml)
  • 500 ml groentenbouillon
  • Gedroogde chilipepervlokjes
  • Verse peterselie

Bereidingswijze
Fruit de ui en look in wat olijfolie. Voeg de pompoenblokjes toe en fruit de groenten enkele minuutjes.
Voeg de currypasta toe en bak 1 minuutje mee.
Overgiet met de kokosmelk en bouillon en laat gaar koken (ongeveer 10 minuten).
Mix de soep. Werk af met peper en zout.
Serveer de soep met wat verse peterseliesnippers en stukjes van een gedroogd chilipepertje voor wat extra pit.
Smakelijk!

Gezonde snacks

Enkele weken geleden kwam de nieuwe voedingsdriehoek te voorschijn. Een nieuwe driehoek, maar al bij al een logische opstelling. En toch lijken veel mensen moeite te hebben om de driehoek in de praktijk toe te passen. Ik merk dat er veel lezers zijn voor mijn eerdere artikel hierover. Daarom vandaag een blog over dat punt waar we toch allemaal moeite mee hebben: 's ochtends snel wat 'gezonde' snacks meenemen voor op het werk.


Begin bij het begin: drink voldoende water. Voor velen een struikelblok, maar o zo gemakkelijk. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik - eens druk bezig - niet vaak wil opstaan om een glaasje water te gaan halen. Ideaal is dan een fles van ongeveer 0,5 à 0,75 liter voor aan je bureau. Bij Brita kan je bijvoorbeeld terecht voor de "fill & go" kan, waar meteen ook een waterfiltertje in zit. Ideaal!

De richtlijnen van de voedingsdriehoek voorzien veel groenten en fruit: kies dus enkele stukken fruit, snij wat worteltjes of broccoli in stukjes en neem ze mee. Ook noten zijn een lekker en gezond alternatief. Er zijn heel wat notenmengelingen verkrijgbaar in de supermarkten (zie bijvoorbeeld dit eerdere artikel) of kies voor verse exemplaren. Zeker in de herfst is niets zo lekker dan wat verse okkernoten!

Maar geef toe: een hele dag groenten, fruit en noten... dat hou je geen weken aan een stuk vol. Er mag wel eens wat anders bij zijn. Maar in plaats van te kiezen voor zoete of vette koekjes, kies dan voor een wat gezondere variant. Maak bijvoorbeeld zelf deze bananenmuffins of bounties, of kies voor een rijstkoek met een hartig beleg.

Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn!

Meer inspiratie nodig? Neem eens een kijkje op onze Pinterest-pagina!

En terwijl ik deze blogpost in elkaar typte, snoepte ik samen met de dochter een worteltje en probeer ik de zesjarige eveneens duidelijk te maken dat het geen goed idee is om nu ook nog een appel te eten... het is bijna lunchtijd ;-)

Halloween Special - Partyfood

Als je op deze blog wat rondkijkt, kan je heel wat Halloween-recepten vinden. Van pompoensoep en -taart, tot een graveyard pizza of verfijnde ravioli. Ik krijg er maar niet genoeg van. Dit jaar koos ik voor 'partyfood'. Eenvoudige en kleine hapjes die passen op elk feestje - of gewoon voor een griezelige filmavond!

Spider Pizza
    • Pizzadeeg
    • Basissaus voor pizza
    • Geraspte mozzarella
    • Zwarte olijven (ik koos voor Kalamata olijven)

    Steek kleine rondjes uit je pizzadeeg. Beleg ze zoals een margarita met de saus en kaas. Bak gedurende 10 minuten in de oven (220°C).
    Maak spinnetjes van de olijven:- Halveer ze in de lengte voor het lijfje- Snij een kopje af voor het hoofd- Snij de rest van de olijf in partjes en halveer deze voor de pootjes
    Werk je pizza's af met de spinnetjes. Klaar!

    Mummy-dogs
    Pinterest staat er vol van, en ook ik maakte eerder al mummy hotdogs met knackworst. Maar eerlijk is eerlijk, zo'n worstje is nu niet echt heel lekker. Dit jaar kies ik voor gewone worstjes (ik had kleine dikke, maar je kan dit ook prima doen met chipolata's).

    • 6 worsten
    • 1 pak bladerdeeg
    Snij het deeg in repen. Omwikkel de worsten met het deeg. Bak gedurende 15 à 20 minuten in de oven (200°C). Maak met wat mosterd nog oogjes voor je mummies en klaar!
    Serveer met mosterd en ketchup. 


    Mini-pompoenkaastaart

    Klop de roomkaas met de halve cup Ellphi tot een geheel. Voeg één voor één de eieren toe en meng goed. Meng met de pompoenpuree. Voeg het vanille-extract en allspice toe.
    Steek rondjes uit het kruimeldeeg (ongeveer 24). 
    Vet een mini-muffinvorm in (ik gebruik hiervoor een bakspray). Bekleed de vormpjes met het kruimeldeeg. Vul met de pompoenvulling.
    Bak gedurende 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.Laat afkoelen op een rooster.
    Klop de slagroom stijf met de eetlepel Ellphi. Doe in een spuitzak. Spuit toefjes op elk taartje. Werk af met nog wat extra allspice.
    Smakelijk!

    'Trick or treat' met suikervrije bounties!

    De herfstvakantie is alweer begonnen. De tijd vliegt toch wel! De dochter des huizes is in het eerste leerjaar begonnen en nu lijkt het plots nog sneller te gaan. Waar is de tijd?!


    En met die herfstvakantie is het ook alweer Halloween. Vroeger geheel ongekend in ons land, maar de laatste jaren meer en meer in de aandacht. Ik maak traditiegetrouw elk jaar een special of op zijn minst een specifiek recept rond dit thema (hé, elk excuus is goed om te koken!). Dit jaar ging ik opnieuw creatief aan de slag met kleine meid en kozen we ervoor om enkele "trick or treat" versnaperingen te maken. Ze versierde enkele mandarijntjes met "Halloweengezichtjes" terwijl ik aan onze pompoen werkte. Mag je "trick or treat" iets zoeter zijn? Dan hebben we de ideale oplossing want we maakten ook suikervrije bounties.


    Een klassieke Bounty is mierenzoet en een absolute no-go. Met deze variant kan je in een mum van tijd en met zeer weinig ingrediënten zelf lekker bounties maken. Ik koos als zoetstof voor PureVia agavesiroop met stevia, een lekker alternatief dat hier prima past.

    Met onderstaand recept maak je zes bounties.

    Ingrediënten

    • 100 gram geraspte kokos
    • 3 el kokosolie
    • 3 el PureVia agavesiroop met stevia
    • 100 gram pure chocolade (minimum 70% cacao)

    Bereidingswijze
    Doe de kokos, kokosolie en Purevia in de foodprocessor en maal tot een geheel. Vorm met je handen bounty-reepjes. Let op: het mengsel is niet zo vochtig, je moet niet willen rollen maar goed 'kneden' en het mengsel in je handpalmen tot repen pletten. 
    Laat het mengsel een halfuurtje opstijven in de diepvries.
    Smelt en tempereer de chocolade. Ik doe dit op de eenvoudige manier: smelt 2/3 van de chocolade au bain marie. Neem de pan van het vuur en voeg de overige chocolade toe. Laat al roerend verder smelten. Je chocolade zal nu de ideale temperatuur hebben.
    Haal de kokosrepen door de chocolade en laat opstijven.
    Smakelijk!

    Hoe maak ik een desemstarter?

    Ik begon het afgelopen jaar meer en meer zelf mijn eigen desembrood te bakken. Puur en langzaam verwerkt brood, met enkel bloem, water en zout. Eerder schreef ik al uitgebreid over de basistechnieken voor desembrood.

    Tijdens de zomer vind ik er echter niks aan om zelf brood te bakken. Ten eerste vaak veel te warm, en ten tweede eten we ook beduidend minder brood dan. Zonde om er zoveel tijd aan te spenderen. Nu de herfst weer voor de deur stond wou ik echter wel weer aan de slag. Ik besloot dit keer ook om zelf mijn desemstarter te maken.

    Desemstarter dag 1 - 3 - 5
    Wat is die starter? Een desemstarter is eigenlijk een gefermenteerd mengsel van water en bloem.

    Hoe doe je dit nu? Wel, opnieuw: met weinig ingrediënten, wat liefde voor het vak en veel geduld :-)

    Ik koos ervoor om te starten met 100 gram roggemeel en 100 ml lauwwarm water. Dit werd gemengd, in een glazen bokaal met los deksel gedaan en gewoon 24u laten rusten.

    Vervolgens deed ik er dagelijks 25 gram roggemeel en 25 gram lauwwarm water bij. Het mengsel werd omgeroerd en telkens opnieuw in een schone bokaal gedaan. Na 5 à 7 dagen is de desem klaar. Afhankelijk van de temperatuur in huis kan dit wat langer duren. Ook hier weer: heb geduld! Je kan beter een dagje meer verversen dan te vroeg denken dat je starter klaar is.

    Om je een idee te geven heb ik bovenaan drie foto's van de starter geplaats met telkens een dagje tussen. Je ziet dat het mengsel qua structuur steeds loperiger en fijner wordt. Ook de geur van het mengsel zal dagelijks veranderen. Het gas ontwikkelt, het volume neemt toe en de zure geur zal beetje bij beetje verminderen. Je zal ook merken dat de starter telkens wat lichter van kleur wordt. Prima zo, geen zorgen over maken!


    Wil je nadien eigenlijk liever een tarwedesem? Dan kan je beginnen met je desem te verversen met tarwemeel. Een tarwedesem zal minder zuur zijn dan een roggedesem. Ik koos echter voor roggemeel om de starter aan te maken omdat dit beter werkt.

    Je desem bewaren doe je op kamertemperatuur als je dagelijks bakt. Bak je zoals ik eerder wekelijks? Ze dan de starter in de koelkast en ververs hem de dag voor je wil gaan bakken. Verversen doe je door er gelijke delen water en bloem bij te voegen en op kamertemperatuur te laten 'werken'.

    Healthy lunchsalade

    Ben je de dagelijkse boterhammetjes beu? Same here... al moet ik toegeven dat ik sowieso niet vaak een gewone boterham eet. Ik lust het gewoon niet zo graag. Ik kies dan ook regelmatig voor salades. Alleen moet ik daarbij zorgen dat er zeker wel voldoende voedingsstoffen in zitten, want met gewoon wat frisse groentjes krijg ik na een uurtje alweer honger. Deze eenvoudige salade met gedroogde bessen en noten is een prima alternatief voor de lunch. Snel klaar en lekker!

    Door de combinatie van voornamelijk groenten, fruit en noten past deze salade bovendien ook prima in de aanbevelingen van de nieuwe voedingsdriehoek ;-)


    Ingrediënten

    • Groene sla naar keuze
    • 1/2 appel in stukjes
    • wat schilfers of stukjes Parmezaanse kaas
    • 2 el ongezouten pistachenoten
    • 2 el gedroogde moerbeien, gojibessen, incabessen en cranberries (ik heb deze mengeling zo gekocht, maar je kan tegenwoordig in elke supermarkt wel gelijkaardige mengelingen vinden)
    • Voor de dressing: olijfolie, witte-wijnazijn, mosterd, peper en zout

    Maak een frisse salade met de ingrediënten. Werk af met een eenvoudige mosterddressing. 
    Smakelijk!

    Week van de steak-friet

    Deze week loopt de Week van de steak-friet, een initiatief van VLAM en de Buurtsuper. Geen moeilijk gerecht, maar een oerklassiek Belgisch bordje. Dat initiatief wilden we dan ook even in de kijker zetten.

    De bakwijzes kunnen nog al eens verschillen en zijn altijd een bron van hilariteit. Ik gruwel van de "goe gebakken" die mijn grootvader altijd wil, hij moet dan weer niet weten van "al dat bloed" in mijn blue gebakken steak.

    Kan je niet goed mee met al die termen? Hier nog even een overzichtje:
    • Bleu: het vlees is aan de binnenzijde nog quasi volledig rauw, maar wel warm.
    • Saignant: het vlees is meer gebakken, zodanig dat het aan de binnenzijde nog rood is.
    • A Point:  dit vlees is helemaal niet meer rauw aan de binnenzijde, maar toch nog vrij sappig. Je steak is volledig "op punt" gebakken.
    • Bien Cuit: het vlees is goed gebakken (lees: uitgebakken) en mag niet meer rauw zijn aan de binnenzijde. Het vlees zal duidelijk droger zijn dan de vorige bakwijze.

    Hoe ga je te werk?Haal het vlees een tijdje voor het bakken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen (zeker bij een blue gebakken steak vind ik dit belangrijk). Laat een pan goed heet worden. Smelt boter in de pan en laat bruinen. Kruid intussen de steak met peper en zout.Voor een blue steak: bak gedurende ongeveer 1,5 minuut op hoog vuur (pas de baktijd aan naargelang de dikte van je steak).Voor een saignant steak zet je nadien het vuur wat minder en bak je nog een minuutje verder.
    Op de site van Lekker van Bij Ons kan je een leuk lijstje vinden om na te gaan hoe je steak nu juist gebakken is!

    Lamstajine met kikkererwten en abrikozen

    Ik hou van stoofpotjes. De heerlijke geur die al enkele uren vooraf door het huis zweeft, het zacht gegaarde vlees... zalig comfortfood. Ik wou al een tijdje een Marokkaanse lamstajine maken, maar vreesde eigenlijk steeds dat de gedroogde abrikozen te zoet zouden zijn. Na heel wat vergelijkingen van bestaande recepten kwam ik tot onderstaande versie: een warme, zachte tajine zonder die gevreesde zoete smaak.

    Het gerecht was een toppertje bij de zesjarige des huizes. Helemaal kidsproof dus.


    Ingrediënten

    • 500 gram lamsvlees (ik kocht een stuk lamsschouder bij de Turkse slager, maar je kan ook voor een andere 'cut' kiezen)
    • 1 ui
    • 2 wortelen
    • 1 blik kikkererwten
    • 1 blik tomatenblokjes
    • 200 gram gedroogde abrikozen
    • 1 el Ras-el-hanout
    • 1 tl gedroogde gemberpoeder
    • 400 ml groentebouillon 
    • Om te serveren: 1/2 granaatappel, verse peterselie, couscous

    Bereidingswijze
    Snij het vlees in blokjes. Verhit olie in de pan en bak het vlees op hoog vuur zodat het een bruin korstje krijgt. Haal uit de pan.
    Snipper de ui fijn, snij de wortel in schijfjes. Verhit opnieuw wat olie in de pan. Fruit er de ui en wortel in.
    Voeg het vlees opnieuw toe. Kruid met peper en zout, ras-el-hanout en gember. Voeg de abrikozen, kikkererwten, tomatenblokjes en bouillon toe. Breng aan de kook.
    Dek af en zet de tajine gedurende 2,5 uur in een op 160°C voorverwarmde oven.
    Serveer met granaatappelpitjes, verse peterselie en couscous.

    Heerlijke herfst! Over vallende bladeren, kastanjes en suikervrije appeltaart

    Het is zover, de herfst is weer volop in het land. Wat een heerlijke tijd is dat toch. Vallende bladeren in zovele kleuren, kastanjes, pompoenen... Ik ben er dol op. De zesjarige des huizes is eveneens fan en dat merk je dus ook. Naar school wandelen gaat steevast gepaard met het oprapen van enkele kastanjes en bladeren (die mama moet drogen, zodat we daar nadien mee kunnen knutselen), er wordt gezeurd om boswandelingen en pompoensoep en tot wanhoop van de wederhelft hebben we het huis alvast wat versierd :-)

    De voorbije weken waren ook ideaal om de appels uit eigen tuin te plukken. Dit jaar had ik een massa appelen en fameus grote exemplaren ook. Een deel werd zo opgegeten, een deel werd verwerkt in siroop en een deel werd taart. Naast de appelboom stond nog een bramenstruik met nog wat bessen, dus werd het een appel-bramentaart... met een origineel rastertje.

    Ingrediënten

    • 2,5 kopjes bloem
    • 225 gram (koude) boter
    • 1 tl zout
    • 1/2 kopje + 1 el Canderel kristalkorrel
    • 1 el vanille-extract
    • 175 ml water
    • 6 appelen
    • 1 bakje braambessen
    • 2 el maïzena
    • herfst-specerijen: 1 tl kaneel, 1 tl gemalen gember, een snuifje nootmuskaat, 1 tl allspice
    • citroensap


    Bereidingswijze
    Maak het deeg: meng de bloem met het zout en 1 el Canderel. Snij de in blokjes en meng bij de bloem. Verkruimel tussen je vingers tot alles een kruimelige massa is. Voeg al knedend de vanille en het water toe tot je een homogeen, glad deeg hebt.
    Verdeel het deeg in twee, rol in folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
    Maak intussen de vulling. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in partjes of blokjes. Meng de appelen met de braambessen. Besprenkel met citroensap en meng met de maïzena en specerijen.
    Rol één deel deeg uit tot een taartbodem. Bekleed er je taartvorm mee en doe de vulling erin. 
    Haal de tweede deegbol uit de koeling. Maak er reepjes van en schik ze over de vulling. Versier de taart met de rest van het deeg (kleine meid koos voor sterretjes).
    Bak de taart gedurende 1 uur op 175°C.
    Laat afkoelen alvorens te ontvormen.

    Op stap in eigen land - Brusselse Regio - Martin's Red

    Een paar weken geleden volgde nog eens een weekendje weg met ons gezin en ontdekten we alweer enkele leuke plaatsjes.

    Wat is voor ons belangrijk als we even weg gaan?
    • Geen drukke toestanden, we houden liever van wat rust
    • Een net hotel, of met de dochter, een (zo rustig mogelijk) vakantiepark
    • Lekker eten (tja...)
    • Een goede bar (2x tja... maar dat steek ik toch op de drinksbloggende wederhelft!)
    • Een leuke activiteit voor de dochter (dat kan een zwembad zijn, een culturele uitstap, een bezoek,...). Specifiek voor dit uitje stond op de wishlist van de zesjarige "nog eens een echt museum"
    Ons oog viel op een uitnodiging van Martin's Red hotel in Tubeke (Tubize). Net ver genoeg om een "weekendje weg"-gevoel te krijgen, rustig gelegen en vlakbij Brussel (cultuur!). Voldeed helemaal aan de gestelde wensen, en dus namen we contact.
    Martin’s Red ligt op de site van het Belgian Football Center in Tubeke, het trainingscentrum van de Rode Duivels maar ook van talrijke andere sportploegen van verschillende niveaus (profvoetbal, beloften, buitenlandse delegaties, …). Maar naast de services op maat van sportlui, legt het hotel ook toeristen en zakenreizigers in de watten. 

    De voetbalminnende dochter was in de wolken. We zijn het hele hotel moeten rondgaan om te kijken wiens foto er overal hing, en stiekem toch ook in de hoop van één van de Duivels tegen te komen. (Sorry meid, dan moesten we een weekje eerder gaan. En neen, Michy Batshuayi hangt er ook niet tussen.)

    De familiekamers zijn zeer ruim, netjes en luxueus. Het mooie ingebouwde stapelbed was een voltreffer. Al denk ik wel dat ze het een beetje gek vonden dat we met drie personen wel degelijk vier slaapplekjes benut hadden... Kiddo wisselde halverwege de nacht plots van bedje "omdat het zomaar kon". En voor de echte fanaten kan je terecht in de fitness of kan je een spelletje spelen op de Playstations in de lobby. Het concept van onze Nationale Voetbalploeg was trouwens tot in de allerkleinste details echt overal aanwezig. 

    Voor het eten trokken we naar de hotelbar. The Red's Sports & Grill Bar is gelegen in een hoek van het hotel, met grote raampartijen die uitkijken op de oefenvelden. Er hangen verscheidene tv's afgestemd op alle mogelijk sportzenders. Een leuke sfeer en mooi omgeving. En met prima kwaliteit.

    Wij kozen voor Belgische klassiekers (tja, dat was nu eenmaal het opzet van ons uitje): garnaalkroketten, gevolgd door steak met frietjes. Zeer lekker en verzorgd! De dochter koos een hamburger van het kindermenu en moest vaststellen dat de kok wel heel grote verwachtingen heeft van de kids. De enorme portie raakte 'net' niet op ;-)Tip: de bar is vrij toegankelijk, ook voor niet hotelgasten. Ideaal voor sportfans en voetbalgekke kids!

    Ook het ontbijt (in een andere ruimte) is zeer verzorgd en uitgebreid. De klassieke ontbijtbroodjes, maar ook verscheidene soorten donker brood, warme keuken (eieren, spek, groenten), gerookte zalm en charcuterie. Vers fruitsap maakte het geheel af.
    En zoals reeds gezegd: een rustige ligging op amper 20 à 30 minuutjes van Brussel. Voor ons de ideale combinatie. Zo konden we ook naar het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en Mini-Europa. Hoewel dat laatste een absolute klassieker is met kinderen was onze dochter toch vooral onder de indruk van het eerste. Ze liep geïnteresseerd rond, had veel afwisseling tussen kijken naar dinosaurusskeletten, luisteren naar informatie en uitproberen van allerhande proefjes. Een topper!

    Voor ons een ontspannend en geslaagd weekend dus. Het deed ons eigenlijk al interesse krijgen in de andere Martin's Hotels van de groep. 

    Bedenkingen bij de nieuwe voedingsdriehoek

    Gisteren werd de nieuwe voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven voorgesteld... en wat een reacties bracht dat toch te weeg! Ik heb me een ganse avond bezig gehouden met allerhande artikels en commentaren te lezen.

    Een korte samenvatting van de meest opvallende kritieken:
    • De zuivelproducenten zijn voor
    • Vleesproducenten zijn tegen
    • Het is te moeilijk/onnodig om vleesvervangers zo hoog te plaatsen
    • Bewerkte vleeswaren over dezelfde kam scheren als snoep is erover
    • ....

    En het ging maar door.
    Ook ik heb enkele bedenkingen, en ben zeker ook voor meer nuance op bepaalde vlakken (spek en snoep in dezelfde categorie?), maar op zich is de 'omgekeerde driehoek' niet zo verrassend. Ik bekeek een keertje nuchter wat wij op een doorsnee week eten en moest toch vaststellen dat veel overeenkomt met deze indeling.
    Water is en blijft belangrijk, qua voedingsmiddelen krijgen groenten en fruit een toppositie en suiker is te vermijden.
    Maar laten we beginnen bij het begin: de nieuwe indeling. Waar je tot nu een driehoek had met bovenaan de minst aan te raden producten, beginnen we nu omgekeerd. De onderste laag uit de oude driehoek (de bewegingslaag) werd uit de driehoek gehaald en volledig apart gezet om het belang van bewegen te benadrukken.



    De uitgangspunten van de driehoek zijn eenvoudig:
    • Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding
    • Vermijd ultrabewerkte voeding  zoveel mogelijk.
    • Verspil geen voeding  en matig je consumptie. 

    En ja, dat betekent dat men vleesvervangers, linzen en dergelijke hoger plaatst dan gevogelte en nog hoger dan bereide vleeswaren. Waarom? Wel hoe je het ook draait of keert, het blijven natuurlijke producten.

    Betekent dat dat je nu geen rood vlees of frietjes meer mag eten? Natuurlijk niet, maar zoals altijd moet je letten op de juiste verhoudingen. Ik zou het hier in huis niet moeten vertellen.... het lievelingseten van de zesjarige en de papa is steak met frietjes... Ze zullen me zien komen :-)

    En ja, in eerste instantie lijkt die indeling fors. Maar als je kijkt naar wat je op een week eet, is de indeling nog vrij logisch. Zo kiezen wij ook al steeds voor donker brood (wit brood komt er niet in), eten we ook slechts 1 x per week rood vlees, en kiezen we ook minstens 2 x per week voor een volledige vleesloze maaltijd (ik noem het niet veggie, want dan krijgt de wederhelft iets). Veel hangt toch samen met je beleving.

    Is de nieuwe driehoek perfect? Neen, maar is er iets dat perfect is? Het is duidelijk en logisch opgedeeld. Er zijn kritieken mogelijk, maar als je nuchter kijkt moet je toch vaststellen dat dit een mooie indeling/verdeling is.

    Eén kanttekening toch nog... waar is de koffie naartoe?! ;-) #addicted
    (de nieuwe driehoek is bestemd voor iedereen vanaf 1 jaar. Daarom heeft men koffie en thee gewoon weggelaten)

    Risotto met courgettebloemen - Sookie's Magical Risotto

    Had je dit seizoen een courgetteplant in je moestuin? Dan heb je vast en zeker ook gemerkt dat de oogst fenomenaal was. Niet bij te houden... Ik had dit jaar van één enkele plant al zoveel courgettes geoogst die ik verwerkt heb, ingevroren, uitgedeeld en gekookt. Veel gekookt. Ik postte eerder al een quiche met courgette, maar heb nog wel enkele leuke en lekkere receptjes klaarstaan. Vandaag: risotto met courgettebloemen.


    Op een bepaald moment eind augustus werd het me teveel en heb ik de plant leeggehaald en uitgedaan. Genoeg is genoeg. Ik haalde nog drie grote courgettes eraf en enkele kleintjes met de bloemen nog aan. Er werden nogmaals wat courgettes uitgedeeld, maar ik ging zelf ook alweer aan de slag. En als echte Gilmore Girls fan, deed dat me denken aan Sookie's 'Magical risotto with zucchini flowers'. Dat moest ik toch ook kunnen?

    Ingrediënten
    • 4 kleine courgettes met de bloemen aan
    • 2 kopjes droge risottorijst
    • 1 glas droge witte wijn
    • 1 ui
    • Parmezaanse kaas
    • 1 klontje boter
    • peper & zout
    • 1 liter groentebouillon

    Bereidingswijze
    Snipper de ui fijn. Snij de courgette in ringetjes. Scheur de bloemen in drie of vier stukjes.
    Warm in een aparte kookpot de bouillon op en hou warm tegen het kookpunt.
    Fruit wat boter en olijfolie in een pot. Voeg de rijst toe en laat even meebakken. Voeg de courgette toe en giet er de wijn bij. Laat verdampen.
    Gaar de risotto door er (pol)lepel per lepel de bouillon aan toe te voegen. Voeg pas de volgende lepel toe als de vorige volledig verdampt is.
    Wanneer de risotto klaar is kruid je met peper en zout. Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe. Meng als laatste de courgettebloemen onder de risotto.
    Smakelijk!

    Foodbloggers "Komen Eten" - de off screen editie, deel 3

    Enkele maanden geleden raakten we onder collega-foodbloggers aan de praat over het programma "Komen Eten", over elkaar ontmoeten op allerhande persvoorstellingen en events, over onze blogs... en stelde collega-foodblogger Caroline (Avocado van de Duivel) voor om een off screen editie te doen van "Komen Eten". Dat zag ik nu eigenlijk ook wel zitten. Relax etentjes, met een leuke babbel, zonder enige druk... Na een eerste bezoek bij Caroline en vervolgens in de (voor mij althans) verre Denderstreek bij Anniek (Cuberdon & Macaron) was het deze maand mijn beurt.

    Foto (c) Tasting Lifestyle
    Door drukke agenda's en ziekte wederhelften is het soms moeilijk om agenda's te laten samenvallen, maar het lukte dan toch. Caroline, Ellen (Kokerellen) en Sarah (Tasting Lifestyle) tekenden present.

    Trots als we zijn op onze streek en als enige Limburgse in het groepje wou ik volop de Limburgse kaart trekken. Na wat zoekwerk en planning werd het menu een voor mij klassiek Italiaans geïnspireerd geheel, met een heleboel aan Limburgse streekproducten.

    Ik ging 's ochtends op pad en deed een ronde bij de lokale handelaars.


    Met een huisbar en drinksblogger in huis werd het aperitief (althans het drankje) uitbesteed aan de wederhelft (Double Strainger).

    Aperitief met Limburgse 'antipasti'
    ***
    Minipizza's met Achelse blauwe, peer en walnoten
    ***
    Osso buco in biancoRisotto alla Milanese

    ***
    Dessertentafel met suikervrije Tiramisu, Limburgse vlaai en Baklava
    Foto's (c) Tasting LifestyleDe Limburgse productenlijst was zeer uitgebreid... zo uitgebreid dat ik zelf een "spiekbriefje" maakte om bij de hand te houden :-) 
    Ik koos voor klassieke Limburgse producten, maar ook voor een 'multiculturele' toets. Zo kwam het vlees van bij de Turkse slager, kocht ik Baklava bij de Turkse bakker en ook een mooie Italiaanse wijn mocht niet ontbreken.Voor meer informatie en uitleg bij de dranken verwijs ik je graag door naar Double Strainger. Geert schreef hierover al een blog.
    Foto's (c) Avocado van de Duivel
    Kazen
    • Grevenbroecker - ‘Achelse Blauwe’ - unieke blauwschimmelkaas van koemelk
    • Beringse Witte – schapenmelk van uitstervend ras het "Belgisch melkschaap". Jong is hij fris, zuur en licht brokkelig, rijp is hij lopend maar niet sterk, zonder de typische ammoniakgeur.
    • Koolputter – zwart gekleurde ‘type pecorino’ kaas van schapenmelk gemengd met magere koemelk.
    Waar?
    • Kaasmakerij Catharinadal (Catharinadal 5 - 3930 Hamont-Achel)
    • Schapenmelk van De Stalse Schans (Guido Gezellestraat 11 - 3582 Stal, Koersel)
    • Gekocht bij Het Kaasplankje (OLV-straat 6, 3580 Beringen)

      Charcuterie

      Maaslandse Rauwe Ham & Maaslandse Ringworst
      Slagerij Slootmaekers (Keelhofstraat 34, 3620 Neerharen) - verkrijgbaar bij www.streekmarkt.be


      Zoetigheden
      • Limburgse abrikozenvlaai – Bakkerij Bosbroek –  Kroonstraat 46, 3582 Stal (Koersel)
      • Confituur van framboos & zwarte thee – Focus on Cheese (Het Kaasplankje Beringen) – Producent Apples & Oranges (Sint-Truiden)
      Foto (c) Tasting Lifestyle
      Dranken
      • Gin Blosm Maribelle - Heers
      • Blauwe bessenbier (www.streekmarkt.be) - uniek natuurbier van hoge gisting, dat op ambachtelijke wijze gebrouwen werd met toevoeging van maar liefst 30 % sap van krakend verse blauwe bessen. De natuurlijke suikers van het bessensap werden volledig uitgegist zodat dit bier suikervrij is. Er werden geen kleur- of smaakstoffen toegevoegd.
      • Koolputter Zwart & Koolputter Goud – Dienst Toerisme Beringen, Inkomgebouw BeMine, Koolmijnlaan 203, 3582 Koersel
      • Blauwe bessenwijn – Blueberry Fields – Schomstraat 147, 3582 Koersel (ook verkrijgbaar via www.streekmarkt.be)

      Multicultureel
      • Barbera d’Alba Montaribaldi – SVI – Zonhoven
      • Vlees – slagerij Güven – Koolmijnlaan 277 Beverlo (Beringen-Mijn)
      • Baklava – bakkerij Yilmaz – Koolmijnlaan 279 Koersel (Beringen-Mijn)

      Ik genoot heel erg van de avond en de voorbereidingen. Bedankt aan de dames voor jullie komst!

      Pagina's