Tips & Weetjes

Stevia: puur of commerciële variant?

Artikel geschreven in januari 2012

In onze nieuwsbrief van vorige maand hadden we het onder meer over de gloednieuwe commerciële suikervervangers op basis van Stevia. Ik herhaal even een stukje van deze nieuwsbrief als aanzet voor dit artikel, waarin we het meer bepaald zullen hebben over de kostprijs van deze producten.

Tijdens de voorbije feestperiode bezochten we meerdere supermarkten om alle ingrediënten te verzamelen voor onze feestrecepten. Het viel ons op dat de eerste commerciële stevia producten ondertussen zowat overal aanwezig waren. In de winkelrekken vinden we naast de suikerklontjes en klassieke suikervervangers voortaan ook koffiezoetjes van Canderel Green en klontjes en poeder van Pure Via. Beide merken zijn productlijnen van de marktleider in suikervervangers Merisant. Voortaan moeten we dus niet meer naar de natuurvoedingswinkel, maar kunnen we Stevia suikervervangers gewoon aanschaffen in de Carrefour, Colruyt, Spar of Delhaize. 

Wat ons vrijwel onmiddellijk opviel was de omrekening voor recepten die totaal afwijkend was van wat wij in de voorbije maanden zelf proefondervindelijk hadden vastgesteld. In plaats van een mespuntje of half koffielepeltje heb je blijkbaar van deze commerciële stevia suikervervangers zowat evenveel volume nodig als van echte suiker. (vb. één koffielepel = één koffielepel, uiteraard wel met een ander gewicht omdat de suikervervanger veel lichter is dan echte suiker). We gingen dan ook op zoek naar de samenstelling van deze nieuwe producten en stelden vast dat het hier niet gaat om het zuivere en natuurlijke Stevia, maar een nieuwe suikervervanger op basis van Stevia en versneden met andere producten zoals maltodextrine. De samenstelling van de producten kan je terugvinden op elke verpakking en op de websites van deze producten. Deze versnijding maakt het inderdaad een stuk eenvoudiger om recepten om te zetten naar suikervrij, maar zorgt wel voor een veel hoger verbruik van deze producten. Bovendien kan je dan uiteraard ook niet meer spreken van een 100% natuurlijk product. De typische eigenschappen zullen eveneens anders zijn voor deze producten omdat het hier ook gaat om een andere samenstelling. Hoe we de recepten moeten aanpassen voor deze nieuwe suikervervangers zullen we andermaal proefondervindelijk moeten vaststellen. V

orige zaterdag lazen we een artikel in de weekendkrant van Het Laatste Nieuws over de kostprijs van commerciële suikervervangers op basis van Stevia. In dit artikel zagen we volgende prijsvergelijkingen:

  1. PureVia poeder vergeleken met Tiense Suiker – Stevia variant is 3x duurder
  2. Canderel Stevia tabletjes vergeleken met de klassieke Canderel tabletjes – Stevia variant is 0,2x duurder
  3. PureVia klontjes vergeleken met Tiense Suikerklontjes – Stevia variant is 9x duurder

In het artikel lazen we ook nog de opmerking dat de vergelijking niet helemaal opgaat omdat je natuurlijk door de grote zoetkracht van Stevia veel minder nodig hebt. Die stelling klopt echter niet helemaal zoals wij ook reeds in onze nieuwsbrief aanhaalden. Deze suikervervangers zijn immers zodanig versneden dat ze een vervangende werking hebben van 1 op 1. De meerkost die in het krantenartikel is aangegeven is dus een feitelijke en reële meerkost. We vinden dit echter niet zo abnormaal aangezien deze suikervervangers ingedeeld worden bij de dieetproducten en die zijn nu eenmaal allemaal een flink stuk prijziger dan gewone supermarktproducten. De belangrijkste oorzaak zal hier waarschijnlijk de veel lagere omzet zijn.

Is er dan geen omweg te vinden om toch Stevia te gebruiken tegen een veel lagere kostprijs? In het voorbije jaar hebben we bij Tineke’s Cucina al heel wat recepten omgerekend naar Stevia en maakten hierbij telkens gebruik van SteSweet Reb-A Steviapoeder wat we aankochten in een lokale natuurwinkel. Dit poeder is onversneden Stevia en je hebt in de meeste recepten amper een mespuntje nodig om de juiste zoetkracht te bereiken. Bij gebruik van dit specifieke product (http://www.stesweet.com/en/stesweetreba.html) komt 1 gram Stevia (Nul calorieën) overeen met maar liefst 300 gram suiker (1200 calorieën). Indien je deze soort stevia gebruikt, is de meerkost dus wel verwaarloosbaar daar je amper wat van het poeder nodig hebt. Wijzelf zijn reeds enkele maanden bezig aan één potje.

Uiteraard is het wel steeds noodzakelijk om ook de andere eigenschappen van de suiker op te vangen bij het omrekenen van een recept (o.a. binding, rijzen, … ) Heel wat voorbeeldrecepten staan reeds online op onze blog. De komende maanden zullen er uiteraard ook recepten volgen met commerciële stevia-poeders. Professionele gebruikers kunnen voor het omzetten van recepten naar een suikervrije variant natuurlijk ook steeds een beroep doen op onze betalende diensten.

 

 

Stevia

Artikel geschreven in april 2011

Ik krijg regelmatig de vraag of ik recepten heb van desserts gezoet met Stevia. Antwoord is steevast: het komt er nog wel aan. Ik moet het echter zelf nog even uitzoeken hoe ik de recepten moet omzetten. Het is namelijk zo dat Stevia enorm veel zoeter is dan andere kunstmatige of natuurlijke zoetstoffen, en het vraagt dus een aanpassing.

Tevens is het zo dat Stevia nog steeds niet toegelaten is als voedingsmiddel in België (het gaat hier in feite om een Europese aangelegenheid). Maar, we zouden België niet zijn als we daar geen oplossing voor vinden. Als je naar de natuurwinkel gaat, kan je het daar eenvoudigweg kopen. In de lokale natuurwinkel bij ons staat het zelfs bij de zoetstoffen. Hoe lost men het dan op? Wel, er staat op de verpakking vermeld dat het niet voor consumptie is :)
Ik wil jullie echter niet helemaal laten wachten op informatie over Stevia tot ik de eerste recepten klaar heb. Vandaar hieronder een korte samenvatting over het product. Tevens kan je een link vinden naar het European Stevia Center (KU Leuven) voor meer info.
Stevia rebaudiana Bertoni, kortweg stevia, is een kleine struikachtige plant, die mogelijk een gezond alternatief voor suiker kan worden. Uit de bladeren van stevia kan stevioside gewonnen worden, een natuurlijk zoetstofconcentraat dat ruim tweehonderd keer zo zoet is als suiker. Professor Geuns van het Laboratorium voor Functionele Biologie aan de K.U.Leuven doet al ruim twintig jaar onderzoek naar de eigenschappen van stevia. “In vergelijking met suiker heeft stevioside bijna geen negatieve eigenschappen. Het is stabiel, wat betekent dat de chemische structuur ook bij hoge temperaturen niet verandert. Andere grote voordelen van stevia zijn dat het geen of heel weinig calorieën bevat en niet slecht is voor de tanden. Stevioside kan voor diabetici en obese mensen een gezond alternatief zijn voor suiker ”.
In landen als Brazilië, Paraguay, Korea, Maleisië, Mexico, Israël en Japan is stevia al jarenlang ingeburgerd. In Frankrijk is rebaudioside A, een andere zoetstof van stevia, al toegelaten. Binnenkort neemt de European Food Safety Authority een beslissing over het gebruik van stevia in de Europese Unie.
Meer informatie over Stevia kan je vinden op de site van het European Stevia Center (KU Leuven).

 

Zoetstoffen

Artikel geschreven in september 2010

Voor zij die het nog niet gezien hebben, gisteren kon je een artikel over Geert en mezelf lezen in Het Laatste Nieuws. Daarin stond ook een stuk over deze blog en als reactie heb ik

intussen heel wat vragen ontvangen over welke zoetstof te gebruiken. Nu denk ik dat het antwoord op die vraag voor velen nuttig kan zijn, dus daarom dit berichtje.
De lijst is hoogstwaarschijnlijk niet volledig, maar het geeft je toch al een idee.
Mijn voorkeur gaat uit naar gewone strooizoetstof. Waarom? Die is makkelijk in gebruik, kan je zowel warm als koud gebruiken (mits enige aanpassing van recepten) en is schappelijk van prijs.
Die strooizoetstof is het type Canderel of wit product. Canderel geeft zelf aan dat door de nieuwe samenstelling (sinds 2004) je kan bakken tot 220°C. Nu, bij zo een hoge temperaturen vermindert het toch wat aan zoetkracht vind ik, en kan je beter wat meer gebruiken. Maar voor temperaturen tot ongeveer 180°C is er geen probleem.
Een tweede zoetstof die sinds enige tijd te verkrijgen is, is tagatose (van Damhert). Tagatose is een natuurlijke suiker die uit lactose (= melksuiker) verkregen wordt. Het leuke van dit product is dat je er perfect mee kan bakken, en je gebak is ook luchtiger dan wanneer je strooizoetstof gebruikt. En, het heeft nauwelijks invloed op je bloedsuikerspiegel. Nadeel? De kostprijs: 7 à 8 euro voor een doos vind ik toch wat veel om dagdagelijks te gebruiken. Meer info over Tagatose vind je op de website van dit (Limburgse) bedrijf.
Verder zijn er nog een aantal producten die al jàren op de markt zijn, maar waar ik zelf niet zo een fan van ben.

  1. Prodia: zoetstof op basis van aspartaam en aseculfaam-k. Nadeel is de wat bittere smaak.
  2. Vloeibare zoetstoffen (type Natrena): ook hier weer vind ik dat er soms een raar smaakje aan je desserts komt te zitten.
  3. Fructose: hiermee kan je perfect bakken, enz. maar het heeft een grotere invloed op de suikerspiegel dan de anderen.

Deze week heb ik ook nog in de krant gelezen dat de nieuwste zoetstof, Sweetwell (ook van Belgische makelij), binnenkort ook voor particulieren op de markt zou komen. Het bevat ingrediënten uit suikerbieten, cichorei en maïs en zou geen smaakverschil geven t.o.v. gewone suikers. Ik kijk er alvast naar uit! Wil je het al eens testen? In Ronse kan je tegenwoordig een restaurant vinden waar de hele dessertkaart suikervij is!